Meditel Gezondheid B.V.

Vaccinaties en Beijing

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering bepaalt voor ieder land welke bescherming gewenst is. Voor een reis naar Beijing, wordt ten minste bescherming tegen hepatitis A en DTP aanbevolen. Reizigers die langer dan 2 weken in China verblijven wordt ook een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Daarnaast is er een aanzienlijk risico op besmetting met hepatitis B, vooral als de kans op verwondingen groot is. Meditel adviseert dan ook vaccinatie tegen hepatitis A+B, buiktyfus en DTP.

Inentingen

De gecombineerde vaccinatie tegen hepatitis A en B biedt ten minste 25 jaar bescherming. Hiervoor zijn 3 spuiten nodig, waarvan 2 vóór vertrek. Een vaccinatie tegen buiktyfus biedt 3 jaar bescherming. De meeste Nederlanders zijn gevaccineerd tegen DTP. Sommigen dienen een booster te krijgen, ouderen soms een gehele kuur van 3 spuiten. Een kuur van DTP wordt tegelijk met hepatitis A en B gegeven.
Een reiziger naar China die langer dan 2 weken gaat, krijgt daardoor veelal drie spuiten bij het eerste consult (hepatitis A+B, DTP-booster en buiktyfus), één spuit bij het tweede consult (hepatitis A+B, na ongeveer 3 weken) en één spuit bij het derde consult (hepatitis A+B, na 6 tot 12 maanden).

Persoonlijk advies

Bovenstaande aanbevelingen zijn van algemene aard. De reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de gezondheid en leeftijd bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. Hiervoor kunt u een afspraak maken op www.meditelopreis.nl. Bij het maken van de afspraak krijgt u ook informatie over de vergoeding die de zorgverzekeraar biedt.

Reizen en gezondheid in China en Beijing

Een prachtig, groot en druk land.

De meeste Chinezen wonen in het laagland, waar ook de grote steden als Beijing en Shanghai liggen. Grote delen van het land bestaan uit bergen. Daardoor is China zeer gevarieerd, in cultuur, in flora en in fauna.

Reizigers naar China kunnen daarom in contact komen met vele ziektebronnen, afhankelijk van de bestemming(en) binnen China.

Voor ieder land zijn de belangrijkste besmettingsbronnen eten en drinken, ademhaling, insecten, zwemmen, grond, dieren, bloed en seksueel kontact. Hieronder staan de belangrijkste adviezen voor een korte reis naar Beijing.

Let op: ga niet uitsluitend af op deze samenvatting, maar maak een afspraak met een arts voor een gedetailleerd advies!

Maak zeker een afspraak als je langere tijd gaat of ook andere streken gaat bezoeken.
 

Besmetting

Wat te doen?

De Chinese keuken is al net zo gevarieerd als het land. Soms worden ingrediënten gebruik die in Nederland onbekend zijn. Geniet van het eten! Door gebrek aan (keuken)hygiëne kan besmetting met hepatitis-A of buiktyfus ontstaan. Vele bezoekers hebben een paar dagen last van reizigersdiarree. Zorg voor goede vaccinatie tegen hepatitis A (>25 jaar bescherming) en buiktyfus (als je wat langer gaat; dit biedt 3 jaar bescherming). Drink alleen water uit gesloten flessen. Eet geen rauwe groenten of fruit. Neem geen gerechten die langs de weg zijn klaargemaakt. Pas op voor uitdroging bij diarree, zorg voor ORS.
Ziekten als difterie en tuberculose worden overgedragen via de lucht door besmette mensen. Zorg voor goede vaccinatie tegen difterie (zit in DTP). Vermijd plaatsen waar veel mensen zeer dicht opeen zitten en drukke (dier)markten.
Muggen kunnen een aantal ziekten overdragen. Daarover hoeft je je in Beijing geen zorgen te maken. Als je buiten Beijing gaat reizen, maak dan een afspraak voor een gedetailleerd advies.
Het water van meren, kanalen en rivieren kan besmetting met parasieten, bacteriën en virussen opleveren. Dat geldt niet voor gechloreerd zwembadwater. Zwem niet in niet-ontsmet water.
Kleine wondjes die in contact komen met de grond of vuil kunnen een tetanusbesmetting veroorzaken. Sporters: pas dus op! Zorg voor goede vaccinatie tegen tetanus (zie in DTP). Loop niet op blote voeten. Verzorg alle wondjes.
Hondsdolheid (rabiës) kun je krijgen van krabben, beten of likken van allerlei dieren, niet alleen honden. Tegen rabiës bestaat geen geneesmiddel en het is dodelijk, dus pas op! Ga onbekende dieren uit de weg. Haal ze zeker niet aan! Ga direkt (binnen 24 uur) naar een arts als je gekrabt of gebeten bent door een of ander dier. Er bestaat een vaccin tegen rabiës, maar dat wordt zelden toegediend. Informeer bij een arts als je vermoed dat tijdens je reis de besmettingskans hoog kan zijn (zoals bij fietsen op het platteland)
Hepatitis B komt veel voor in China. Net als AIDS wordt dit overgedragen door contact met bloed. Opname in klinieken of ziekenhuizen levert dan ook een risico op, net als (onveilig) seksueel contact. Zorg voor een goede bescherming tegen hepatitis B door een vaccinatie (> 25 jaar geldig, kan in combinatie met hepatitis A). Vermijd wisselend seksueel contact. Neem condooms mee. Voorkom zo mogelijk bloedtransfusies. Koop bij een medische behandeling je eigen steriele injectiemateriaal.
Deze site is opgezet in samenwerking met Zilveren Kruis Achmea

Zilveren Kruis Achmea vergoedt de kosten van reisvaccinaties, mits toegediend door Meditel.

Meditel en Zilveren Kruis Achmea stimuleren een goede bescherming van de gezondheid van sporters en supporters.