Rabies

Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie in de hersenen. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette dieren. De eerste symptomen van de infectie zijn griepachtige verschijnselen. Vervolgens treden er krampen en/of verlammingsverschijnselen op. Een onbehandelde infectie van rabiës leidt uiteindelijk tot overlijden.

Afhankelijk van het gebied wat bezocht wordt, het reisdoel en de verblijfsduur kan een vaccinatie tegen rabiës aanbevolen worden. Ook na vaccinatie is het belangrijk bij een incident de wond goed te wassen en te desinfecteren.

Waarom is een rabiësvaccinatie bij Meditel duurder dan bij andere vaccinatiebureaus?
Meditel kiest er voor om de rabiësvaccinatie niet intracutaan te zetten. Bij intracutaan vaccineren wordt de vaccinatie in de huid gezet, in plaats van er onder. Bij deze techniek is er een kleinere hoeveelheid van het dure vaccin nodig. Maar wordt het vaccin niet goed gezet dan is er een risico dat de cliënt niet volledig beschermd is.

Meditel hecht er grote waarde aan dat een cliënt gezond op reis kan gaan na een vaccinatie en kiest er daarom voor om de vaccinatie tegen rabiës op traditionele manier, onder de huid, te zetten. Bij deze techniek is wel het volledige vaccin nodig en daarom zijn de kosten hoger dan bij vaccinatiebureaus die intracutaan vaccineren.

Wat kunt u zelf doen om een Rabiës besmetting te voorkomen?
Dieren zien er vaak lief uit en misschien wil je ze aaien. Doe dit niet. Zorg er voor dat je niet gebeten wordt door een dier. Naast bijten kan ook krabben of likken (over een beschadigde huid) leiden tot een besmetting. Word je toch gebeten? Zorg dan dat je zo snel mogelijk naar een arts gaat voor een injectie. Dit geldt ook wanneer u in Nederland al een inenting tegen Rabiës heeft gehad.

 

Maak een vaccinatie afspraak